:: web časopis o penjanju :: 18. siječnja 2020. @ 01:11


REDPOINT   
Novosti   
Reportaže   
Zdravlje   
Interview   
Vremeplov   

ONSIGHT   
Natjecanja   
Klubovi   
KSP   

... za početnike   
Škola penjanja   

HR @ VODIČ  
guide.  
Umjetne stijene  
Smjerovi 8a i>  

Zdravlje:::  datum:: [04/02]  autor::  cro-climbing.comRazgibavanje i zagrijavanje

Koliko Vam se puta dogodilo da ste započeli sa treningom ili ste ušli u smjer (ne)razgibani? Da li često puta penjete teške smjerove za zagrijavanje?

Pročitajte naredni tekst i saznajte koje su moguće posljedice (ne)zagrijavanja i (ne)razgibavanja. Također vas pozivamo da ispunite anketu u kojoj smo postavili jednostavno pitanje - Razgibavate li se?


...zagrijavanje

Poznato je da svi sportovi zahtijevaju zagrijavanje i razgibavanje tijela prije treninga/natjecanja u svrhu pripreme organizma za predstojeće napore.
Sportsko penjanje je specifično upravo po nepoznavanju napora koji će uslijediti. Svaki detalj ili smjer zahtijeva poseban pristup, a na natjecanjima se penje "na pogled". Priprema tijela prije penjanja iznimno je važna da bi organizam podnio napor uz što manje "šokova". Posljedice (ne)zagrijavanja ne moraju se početi osjećati odmah, već i nakon nekoliko godina, a onda je prekasno jer se razvijaju kronične tegobe.
Polaganim i postepenim zagrijavanjem ubrzava se rad srca i protok krvi kroz organizam čime se podiže temperatura mišića i vezivnog tkiva. Mišići su tada spremniji i otporniji na naprezanja.

U slučaju nedovoljnog zagrijavanja ili pak potpunog izostanka istog, organizam a posebno mišići nisu pripremljeni za stezanja ili istezanja te na njima mogu nastupiti ozljede. Osobe s povećanom razinom mokraćne kiseline i kolesterola u krvi, te osobe koje ne unose dovoljno tekućine u organizam izloženije su ozljedama mišića i vezivnog tkiva.


...da li ste se prethodno dobro razgibali ?!

Preporuka za svaku aktivnost - pripremite svoje tijelo. Izvodite vježbe istezanja i razgibavanja u trajanju od najmanje 5 - 10 minuta. Najprije provodite vježbe razgibavanja, a zatim istezanja jer istezanje na hladno oštećuje mišiće i tetive. Pravilnim i polaganim istezanjem izdužuju se mišići i priprema ih se za iznenadne pokrete. Važno je razraditi i zglobove, koji se postepenim zagrijavanjem podmazuju sami, čime se smanjuje mogućnost nastanka ozljede.
Nakon sportske aktivnost važno je opuštanje, izvedite par vježbi istezanja. Pijte puno vode, te ograničite unos masne i kisele hrane.
I na kraju, prije svake sportske aktivnosti, bilo da ste sportaš ili rekreativac, promislite da li ste se prethodno dobro razgibali !


Svi članci::: Datum Naslov Autor
 
[08/02]Toplinski udar i sunčanicacro-climbing.com
[07/02]Ljetne opasnosticro-climbing.com
[06/02]Adrenalincro-climbing.com
[05/02]Zdrava prehrana - put do optimalnih rezultatacro-climbing.com
[04/02]Razgibavanje i zagrijavanjecro-climbing.com

   CYBER CLIMBER
  Forum
  pronađen...
  potraznj...
  sta misl...
  karin -...
  dabrovi?
   Fotografije
   Video Clips
   Linkovi   OPREMA
   Mali oglasi
   Lost/Found

   cro-climbing.com
   Marketing
   Kontakt

   NEWSLETTER

e-mail:

Stranice trenutno čita
2
surfer(a)